úterý 2. února 2021

Z jakého dřeva se vyrábí kytara

Z jakého dřeva se vyrábí kytara. Na stavbu elektrické kytary je ( až na pár výjmek ) všeobecně vhodné spíše. V následujícím příspěvku se pokusím popsat jaké dřevo ano a proč a pár základních vlas. To se odrazilo na konstrukci – tělo se vyrábí z masivní desky dřeva , plastických hmot či jiných materiálů, případně může i chybět úplně.


Postupně se vyvinuly další typické znaky.

Ladicí kolíky se někdy umisťují v jedné řadě. Tělo se může skládat z několika druhů dřev, kdy například na přední desku je použité jiné dřevo než na zadní stranu. Složení dřev je do jisté míry alchimie. Kromě samotného dřeva hraje významnou roli konstrukce. Která hraka se proslavila už ve starověkém Řecku?


Kdo vyrábí dřevěné hraky? Projekt „Člověk a jeho svět“, reg.

Zdravíčko, dlouho řeším problém z jakého je moje kytara dřeva. Existují kytary z vrstveného dřeva , kytary z masivní přední deskou a kytary celomasivní. Výrobci klavírů, houslí či kytar v Česku řeší velký probléubývá tuzemské rezonanční dřevo , které se po staletí využívalo k výrobě těch. Když se s ním v dílně měsíc mazlím, utkví mi v paměti natolik, že kytaru podle něj bezpečně poznám,“ říká. Z důvodu ceny se lacinější nástroje, zejména továrních produkcí, nevyrábí z masivního dřeva , ale překližky (překlížených dýh).


Nejlevnější kytary jsou celopřekližkové, výše zařazené jsou tzv. S výjimkou vrchní dýhy se užívá méně kvalitního materiálu nejméně ve třech. Modelů se ale vyrábí celá řada a opět dochází k různým kombinacím materiálů a tím i změně zabarvení a hutnosti tónu.


Oproti Gibsonům ale např. Fendery mívají také méně dřeva , takže jsou lehčí a tón je ostřejší. Pro vrchní desky akustických kytar se používá většinou smrk nebo cedr, pro luby pak palisandr. Pokud jste s rozpočtem opravdu na štíru, a hledáte kytaru jen tak pro radost na pár dní v měsíci – a na zvuku vám příliš nesejde, stačí vám kytara v rámci pár tisíc.


Tato však nebude mít rezonanční desku ze dřeva , čímž se výrazně snižuje kvalita zvuku. Proto doporučujeme vybírat. Nejdůležitejší je asi to, z čeho je kytara vyrobená – tedy z jakého dřeva pochází a jestli je nástroj laminovaný, polomasivní nebo celomasivní.

Polomasivní kytary mají přední desku z masivního dřeva , celomasivní jsou pak z masivu celé. V rámci konstrukce můžete také řešit velikost kytary. Většina elektrických kytar je vyrobena ze dřeva.


Existují i výjimky jako jsou kytary z akrylu, ze skla, grafitu, karbonu a nebo dokonce z konopí. Tento příspěvek se však bude věnovat většinovému zastoupení - tedy kytarám dřevěným. To že použité dřevo má vliv na výsledný zvuk nástroje je bez diskuse. Nemůžete se rozhodnout, do jakého nábytku investovat?


Máme pro vás připraven výhodný tip! Vyzkoušejte kvalitní holandský nábytek a vneste tak do svého obývacího pokoje vůni dřeva se špetkou Orientu. Správný výběr dřeva je alfou a omegou zásadně ovlivňující výsledný zvuk drtivé většiny dřevěných nástrojů.


Současný trh nabízí obrovské množství modelů počínaje ekonomickými řadami, pro jejichž stavbu byl použit levný laminovaný materiál, až po mistrovské kousky vyrobené z výběrových a exotických. Kobylka je obvykle pevně přiklížena na vrchní desku kytary a vyrábí se z jednoho kusu tvrdého dřeva – eben, palisandr nebo mahagon. U některých starších kytar je kobylka položena na vrchní desce a drží jen tlakem strun.


Toto zakulacování a hlazení odstraní dosti dřeva aby se nátah zvýšil na inch (66cm) při lb (kg). Střílení lukem při nátahu inch (cm) usadí luk na stálých lb (kg). Jestliže skončíš práci s lukem o pár liber méně silným než jsi zamýšlel, odřízni z obou konců ramen asi inch (5cm) a vypiluj nové drážky na tětivu.


Venkovní nábytek z akátu se do našich krajů hodí více jako dřeva tropická Jasan, pro sportovce jako stvořený. Pevný, tvrdý, pružný a houževnatý – to je jasan. Lyže, dříve vyráběné pouze ze dřeva , bývaly jedině jasanové.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...