čtvrtek 27. dubna 2017

Sklizeň a uskladnění česneku

Správný čas pro sklízení česneku je na přelomu léta a podzimu. Pozor, uskladnění „nového“ česneku má jiná pravidla, než uskladnění normálního česneku. Raný česnek se sklízí začátkem léta a jeho chuť je jemnější. Kdy a jak sklízet česnek.


Dobře sklizený a usušený česnek se nám odvděčí dlouhou trvanlivostí. V závislosti na druhu a skladovacích podmínkách můžeme česnek uchovat téměř rok.

Chcete-li si česnek uskladnit na zimu, je nutné jej přesunout na suché,. Na sklizeň česneku si raději vezmeme rycí vidle nebo rýč. Je několik variant uskladnění česneku. Na nati se ale nesmí objevit plíseň. Natě česneku jsou již zčásti zaschlé a uvadlé.


Včasná sklizeň česneku je velmi důležitá, protože jakmile přezraje a začínají se. Hlavně bychom si měli uvědomit, že správná sklizeň a samozřejmě také sušení. Zamyslete se, zda chcete česnek pozdní na uskladnění , nebo raný na.

Uskladnění česneku jako dekorace. Pro toto uskladnění česneku je důležité koupit velmi čerstvý česnek i se zeleným stvolem. Takový neseženete v supermarketech, musíte pro něj na trh, kde se může prodávat i zapletený, který vypadá velmi pěkně. Stačí ho zavěsit v kuchyni a nebo vložit do nádoby bez vody.


Signály pro sklizeň česneku. V době sklizně mají mít 3-slupky. Ideální období pro sklizeň česneku je přelom léta a podzimu. Existují dvě odrůdy česneku – paličaté a nepaličaté.


Základem správného uskladnění je suché prostředí. Přitom není nutné skladovat česnek ve vyloženě chladném prostředí. Naopak, osvědčuje se teplota kolem °C, maximálně °C. Skladovat se dá i slušivě.


Návod na netradiční a zároveň praktickou ozdobu z česneku najdete na následujících videích. Poškozené česnekové cibule můžeme vyloupat a uložit v mrazáku nebo vyloupané česneky semeleme se solí na pastu. Vydrží mnoho měsíců, jen časem trošku mění chuť a nemusí být každému.


Protože jsem sklidil česneku víc, než stíhám prodat, tak už i já musím řešit problém s tím, jak uskladnit česnek (nejenom přes zimu), aby vydržel, byl stále použitelný a nezkazil se. Naštěstí je několik meto díky kterým můžeme trvanlivost česneku prodloužit. Sklizeň a uskladnění cibule a česneku ()Cibuli za suchého počasí opatrně vyryjte rycími vidlemi.

Dejte pozor, abyste rostliny nepoškodili. Můžete je nechat dosušit na záhonu, ale jistější je dosušování v plochých lískách na balkoně nebo na jiném místě chráněném před deštěm. Velmi důležitá je vhodná doba sázení česneku. Jarní česnek je možné sázet prakticky kdykoli od podzimu do jara. Oproti tomu výsadba podzimního česneku je složitější, ale slibuje o to větší sklizeň.


Podzimní česnek sázejte ve chvíli, kdy teplota klesne lehce pod °C. Děláme to proto, aby květ nevysiloval česnekovou cibuli a nezmenšoval nám tím úrodu. V záhonu ponecháme jen asi tři až pět česneků s květem, aby nám ukázaly, kdy je česnek zralý a kdy bude čas na sklizeň. V létě či na podzim jste měli rekordní sklizeň , která rozhodně stála za oslavu. Sklizeň česneku podle listů.


Odrůda česneku Jovan - bílý, fialově skvrnitý paličák, sází se na podzim, sklízí okolo 25. Věděli jste, že jasným ukazatelem toho, kdy sklízet česnek, jsou jeho listy? Když spodní listy česneku začínají být hnědé, ale stále ještě nebo zelené listy zůstávají (některé zdroje doporučují nebo ale ne každá odrůda má mnoho listů), je správný čas na sklizeň. Pokud není napadený vlnovníkem česnekovým, vyhovuje mu pokojová teplota a sucho. Pokud napadený je, pak se právě při pokojové teplotě tento roztoč rychle množí a způsobí vyschnutí stroužků.


Pak by byla lepší teplota okolo nuly při nízké vlhkosti,“ říká Ing.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...