úterý 28. ledna 2020

Trativod z okapu

Potřebuji s ohledem na stavební povolení zpracovávat dešťovku na vlastním pozemku. Služebnost okapu spočívá v právu svádět dešťovou vodu ze své. Chci odvést dešťovou vodu z okapů do kanalizace. Existují na to jen ty KG (pevné) trubky, nebo existuje i nějaký husí krk ,. KOPOFLEX 110“, kterou lze parádně využít ke svodu vody z okapů střech – viz foto.


Osvědčenou možností, která je levná a celkem spolehlivá je využití odpadové trubky z PVC.

Tento materiál je pevný a odolný a pro použití v zemi je osvědčenou volbou. Samotná trubka musí být osazena do dané jámy, a to do prostoru samotného vsakovače. Tedy do oblasti, kde je umístěný štěrk. Way more information than you ever wanted on how to fell a tree!


Každý tomu hovorí trochu inak, účel je však rovnaký – odviesť čo najrýchlejšie a bezpečne prebytočnú vodu z pozemku, strechy, ČOV pri rodinnom dome na miesto, kde neprekáža – teda do skrytej podzemnej jamy a následne ju vsiaknuť do pôdy. Trativod , drenážna jama či vsak pre rodinný dom? Ako naznačuje názov trativod , účelom je rýchlo tratiť vodu tak, aby.


Keď sa na pozemkoch a najmä v okolí obydlí začne hromadiť voda, nie je to vôbec dobrá správa. Preto treba rýchlo konať a vybudovať jednoduchú, alebo aj zložitejšiu, odvodňovaciu drenáž, aby ste predišli, či zabránili väčším nepríjemnostiam spôsobeným práve nadmerným hromadením vody v blízkom okolí vášho domu.

Takže je možné, že Váš trativod pokud není z trubek - pak je to meliorace - takto nepůjde vyčistit, budete jej muset vykopat a obnovit. Zdravim, prosim o radu. Potrebujem zviest dazdovu vodu z okapov (plocha strechy cca 60m2). Rury z okapov som napojil do plastovych rur( PVC rura 110). Plastove rury su v zemi cca 30cm a bude mi to vyustovat do jamy, ktora je vzdialena od domu cca 6m.


Staví se v dostatečné vzdálenosti od budovy a pokud je to možné, po svahu pryč od budovy. Voda, která se má „ztratit“, se zavádí do štěrkové vrstvy. Nad tuto se ukládá buď. Vodu z okapu nechci dále zpracovávat a přemýšlím jak se jí co možná nejlépe zbavit.


Přemýšlím, že bych vykopal nějakou větší jámu, dal tkaninu, vysypal nějakými většími kameny a do teto svedl vodu z okapu. Budu rád za každou radu. A je jedno, zda jde o dešťovou vodu sváděnou z okapů rodinného domu, použitá voda z pračky, kuchyně či koupelny, nebo obsah septiku na rekreační chatě.


Prodávají se například půlkruhové sítě kopírující tvar okapu , které brání vnikání listí do okapních svodů. Někdy je ale vhodnější oddělit listí až dál v systému. Obzvláště u vysoko položených okapů je jejich čištění obtížné a nebezpečné.


V tomto případě použijeme jako součást okapních svodů sběrače nečistot. Sběrače se liší hlavně. Jednou z vychytávek, které slouží k tomu, aby byla zachycená voda co nejkvalitnější, je umístit do filtru žlabový kotlík, jenž se označuje jako lapač listí.


Ten lze zakoupit přímo na míru ke konkrétnímu okapu , jindy je možné naplnit trychtýř hrubým štěrkem, který plní podobnou funkci.

Díky tomu je možné snadné odstraňování hrubých nečistot, jež by se. Voda z okapu může vytvořit přirozenou kaskádu i malou vodní bažinu. Estetičtější ale bude jezírko, které je ideální vybudovat na rovném terénu, ovšem mírně pod úrovní ostatního terénu, aby se vám do něj voda dobře sváděla. Nemělo by být příliš zastíněno stromy, aby do vody nepadalo hodně jehličí a listí. Pokud je to možné, dejte pár korun navíc a trativod dejte dál, čím dál to půjde!


A ještě, nebylo by vhodné aspoň část té blahodárné dešťovky chytat do nádrží? Pro vás bude stačit taky 1x1m. Je možné nechat i vyplněnou díru kačírkem až po. Teprve přepad z retenčky jde do vsaku nebo do řadu dešťové kanalizace.


Tedy první nápor vody by měla pobrat retenčka, aby se přívalem vody nepřehltila kanalizace nebo trativod. CO PADA Z NEBA nemoze ist do spodnych voa kam ide normalne?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...