pátek 23. listopadu 2018

Rašelina palivo

Rašelina obsahuje 53– spalitelných látek. Po usušení rašelina může být použita jako fosilní palivo. Má průmyslový význam jako palivo v některých zemích, jako je Irsko a Finsko, kde je těžena v průmyslovém měřítku. Zatímco až do poloviny minulého století se rašelinou hojně topilo i na našem území, v dnešní době je tento způsob vytápění rozšířený zejména v severských zemích a ve státech, kde není dostatek lesů, jako je Irsko a Skotsko.


Protože rašelina má široký záběr svého využití.

Zemědělství a zahrádkářství. Lékařství a léčitelství. Potravinářství a průmysl. Fosilní palivo a izolace. Bahenní zábaly či akvaristika.


Ve starších dobách byla rašelina považována za domov duchů a má prý schopnost uchovat živočišné tkáně na tisíciletí. Vyrábí se z rašeliny bez použití.

Teplota horenia je vyššia. Velký výběr kvalitního zboží za dostupné ceny. Uhlí patří společně se zemním plynem, ropou a rašelinou mezi fosilní paliva.


Ve většině evropských zemích je zakázáno těžit rašelinu kvůli výrobě paliva. Výjimkou jsou britské ostrovy, Skandinávie a pobaltské země. Jedná se o organický materiál, který se tisíce. Hemic“ rašelina – střední část rozkladu, starší a více rozložená než vláknitá rašelina.


Sapric“ rašelina – nejstarší a nejvíce rozložená rašelina , v barevné škále od tmavě hnědé až po černou. Je výborným zdrojem energie a používá se jako palivo v mnoha částech světa. Obsahuje-li palivo síru může při hoření vznikat SO (oxid siřičitý), přičemž některý SO ( až ) reaguje ještě ve spalovacím zařízení na SO (oxid sírový).


Palivá, nafta, ropa, benzín, ľahké vykurovacie oleje, hnedé uhlie, čierne uhlie, alternatívne palivá, obnoviteľné zdroje energie, zemný plyn, propán. Tyto vrstvy půdy jmenují se také rašelinou, a jest tedy rašelina (v tomto smysle) hornina mladšího rostlinného původu, která dosud tu a tam se tvoří. Tato rašeliniště jsou chráněna buď pro svou přírodní hodnotu nebo pro balneo účely, což odpovídá současnému využití rašeliny v celé ČR - rašelina se jako palivo využívá pouze výjimečně. Hnědé uhlí se vyznačuje hnědou barvou zemitého vzhledu. Uhelná ložiska jsou většinou třetihorního stáří.


Rusko rozoslaný trochu na rozdiel od Európy.

V rovnakej dobe, významný podiel vykurovacích kotlov na vidieckych domov, krbových kachlí a krbov výrobcovia vyvinutých v poslednej dobe je založený na použití, ktoré majú v tomto type biopalivá. Za rok se jí vytvoří pouze vrstva silná cca mm. Na Zemi sa nachádzajú asi bilióny m³ rašeliny, ktoré pokrývajú približne zemského povrchu (asi milióny km²) a obsahujú asi miliárd tera joulov energie. Obsahuje převážně organické látky (celulózu) a organické kyseliny, pH 2-6.


Celosvětové zásoby rašeliny jsou triliony m³ rašeliny, pokrývají povrchu Země (asi miliony km²). Je v nich uloženo miliard terajoule (TJ) energie. KOVOSTA FLUID - Spalovaná paliva pro fluidní kotle. Naše řešení konstrukce fluidního topeniště umožňuje kombinované spalování uhlí, biomasy a jiných alternativních paliv s možností spalování až 1 z každého z níže uvedených paliv a jejich vzájemného mixu v poměru až 1.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...