středa 30. května 2018

Skladování česneku v mrazáku

Podobné je to s uchováním v mrazáku – i tam patří v neprodyšné nádobě, ovšem bez papíru. Utřením oloupaných stroužků můžete vyrobit i česnekovou pastu, do které přidáte 2g soli na kilogram česneku. Oloupaný a nakrájený na tenké plátky se dá sušit i na radiátoru, rychlejší je ale použít sušičku. Zamrazený česnek uchováváme v mikrotenovém sáčku v mrazáku. Lžící pak vytahujeme stroužky podle potřeby.


Z česneku a oleje je také možné umixovat pyré.

Na jeden díl česneku jsou třeba dva díly oleje, následně rozmixujeme v mixéru. Potom pyré nalijte do mrazuvzdorné nádoby a opět dejte do mrazáku. Olej v mrazáku totiž nezmrzne, takže se směs kdykoliv nabrat lžičkou. Přípravku ale na příkaz Bruselu končí registrace a není jasné, jak proti tomuto parazitovi česnek mořit. Dalším způsobem, jak si v kuchyni prodloužíte sezonu medvědího česneku , je bylinkové máslo.


Hotovou směs dejte do mističky nebo malých formiček a nechte vychladit. Používá se v mnoha receptech a někdy též pro léčebné účely. Každopádně pokud je správně uskladníte, česnek vám vydrží čerstvý mnohem déle.

Náš návod vám správné skladování ukáže. Náš tip: Oblíbený způsob skladování česneku je vložení do igelitových či papírových sáčků a uložení do lednice (přihrádek na ovoce a zeleninu). Mrazit můžete česnek buď jako oloupané stroužky, nebo jako předem namletou pastu, kterou si zabalíte po malých dávkách do jednotlivých sáčků či vzduchotěsných nádob. Když je potřeba na vaření jednoduše potřebný počet odeberu.


V lednu takto uschovaný je doteď beze změn. Jestliže jste si zakoupili nebo vypěstovali větší množství česneku , než v dohledné době spotřebujete a obáváte se jeho poškození, dejte ho do mrazáku. Ale samozřejmě ne jen tak.


Potom rozdělte na jednotlivé stroužky a nechte vyschnout. Dočasně je lze v plastové misce vložit do mrazáku a postupně odebírat. Můžeme jej uskladnit třeba do mrazáku , ale pozor, musí se dostatečně zabalit, jinak. Skladování česneku vyžaduje suchá místa s prouděním vzduchu. Palici česneku rozdělíme na stroužky a zbavíme je slupek.


Poté stroužky necháme v mikrotenovém sáčku zmrazit. Takto uložený česnek ale částečně ztrácí své chuťové vlastnosti. Očištěné stroužky česneku se dají do čisté skleničky s uzávěrem a uloží se do mrazáku. Pak se česnek postupně po stroužcích odebírá, nechá se rozmrznout a je tak vždy po dlouhou dobu jako čerstvý.


Nezapomeňte si také schovat pěkné paličky česneku k sadbě na příští rok, abyste je nemuseli kupovat v obchodě.

Taky se občas zhrozíte nad cenami česneku v obchodě, a říkáte si zda je opravdu český? Ten dobrý, s výraznou chutí? Pokud česnek, a samozřejmě také cibuli pěstujete, pak si pročtěte článek o skladování , aby vám tato zelenina vydržela bez úhony co nejdéle.


Druhou možností ze sekce alternativního uchování česneku je to, že ho dáte do mrazáku. Zmrazit je dnes možné v podstatě jakoukoliv potravinu a česnek rozhodně není výjimkou. I zde by se mělo jednat o jednotlivé stroužky, které budou dokonale a perfektně očištěné.


Vyhodné je česnek vyloupat , nandat do igelitu a dát do mrazáku. Vlhkost vzduchu česneku vyhovuje přiměřená - nemá rád přílišné sucho ani vlhko. Uskladnění česneku pomocí zamrazení Jestli chcete, aby si česnek zachoval svou šťavnatost, je dobré ho zamrazit. Rozložte a nechejte zamrazit. Jednotlivé stroužky oloupejte a zbavte všech nečistot.


Nakonec je vložte do mikrotenového sáčku a uschovejte v mrazáku na dobu neurčitou. Protože jsem sklidil česneku víc, než stíhám prodat, tak už i já musím řešit problém s tím, jak uskladnit česnek (nejenom přes zimu), aby vydržel, byl stále použitelný a nezkazil se. Naštěstí je několik meto díky kterým můžeme trvanlivost česneku prodloužit.


Univerzální rada, jak dlouhodobě v domnácnosti skladovat česnek, neexistuje. Nejvhodnější prostor pro skladování konzumního i sadbového česneku je vzdušné stinné místo. Hodně záleží nejen na podmínkách, které na skladování máme, ale také na druhu a kvalitě česneku.


Kuchyň je po koupelně nejvlhčí místnost v bytě. Kdo vaří na plynu, může mít v kuchyni naprosto nevhodné podmínky pro dlouhodobé skladování česneku. Poradila mi babička, že jej mám naloupat na dílky a uložit do uzavřených sklenic v lednici.


Mám je tam zhruba měsíc a všimla jsem si, že na některých se plesnivění. Je lepší pasta nebo zmražené oloupané stroužky v mrazáku ?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...