středa 26. července 2017

Čištění trouby bez chemie

Když se bez chemie neobejdete. V některých případech prostě budete muset po chemii sáhnout. Sice je to chemie , ale i tady se vyplatí nechat přípravek v troubě působit přes noc.


Pak jde špína setřít poměrně snadno. Poté sklo důkladně umyjte a vyleštěte.

Bez práce, ale s chemií. Pokud vám nevadí používání chemie , můžete vyzkoušet následující způsob čištění vnitřku trouby. Asi každý, kdo má doma troubu na pečení, ví, jaká dřina je čištění mastnot a usazenin. A my zase víme jak troubu vyčistit důkladně a bez chemie.


Většinu prostředků, které budete na čištění trouby potřebovat, máte jistě doma i nyní. Základní fází každého velkého čištění trouby je napuštění vody do pekáče, kastrolu či misky a její postupné zahřívání, až se začne uvolňovat pára.

Některé trouby na to mají dokonce speciální program. Odpařující se voda uvolňuje mastnotu ze stěn trouby , kterou pak jednoduše setřete houbičkou nebo hadříkem. Někdo doporučuje přidat do vody na kousky.


Pokud nechcete utrácet za drahé chemické přípravky, nebo jejich složení vadí vašemu ekologickému smýšlení, zkuste to bez chemie. Něco funguje lépe, něco hůře, ale určitě bude trouba po použití kterékoli z těchto metod v lepším stavu než na začátku. Prozradíme vám osvědčené triky, jak špinavou troubu vyčistit i bez použití agresivních čističů plných chemie. Pasta z jedlé sody vám poslouží jako skvělý čisticí prostředek , který funguje na staré připečeniny na stěnách a na dvířka pokrytá mastnotou. Umýt okna, vytřít šuplíky, vydrhnout podlahu.


Vyzkoušeli jsme, jak si povede při úklidu ocet a zda bude stejně účinný jako běžný čistící přípravek. K čištění keramických obkladů: octový roztok kromě vodního kamene dobře odstraňuje i plísně. Na 5l vody dejte půl hrnku octa, na odolnější usazeniny vezmětě kartáč nebo rejžák. Kdo vyznává “zelený“ způsob života, může si pořídit ekopřípravky, kde mastnotu odstraňuje například citrusový olej.


Jen máloco je tak nepříjemné, jako čištění trouby , snad s výjimkou čištění odpadu v koupelně nebo filtru pračky. Znáte se snad někoho, kdo by troubu čistil po každém použití? Občas se něco připeče, někde něco vyteče, případně zapadne tam, kam nemá.

A když se to nevyčistí hne vznikne mastná nevzhledná vrstvička, kterou už odstranit musíme. Nejlepší je samozřejmě prevence, tedy čistit troubu pravidelně. Máte v podstatě dvě možnosti.


Zaschlá mastnota, skvrny a podobně. Buďto se uchýlíte k běžně dostupným přípravkům, které slibují rychlé vyčištění špinavé trouby i. Levné a ekologické čištění trouby bez chemie. Překvapivě dobře zabírají přírodní prostředky.


Konkrétně jedlá soda a vinný ocet. Pokud je trouba velmi znečištěná a zanesená, můžete vyzkoušet čistění trouby amoniakem. Nejprve si předehřejte troubu na 1°C a pak dejte do zapékací mísy nebo pekáčku do spodní části trouby litr horké vody. Jedlou sodu můžete smíchat s přiměřeným objemem vody (nejlépe něco málo přes decilitr vody), a můžete se pustit do čištění trouby.


Abyste účinek jedlé sody ještě zvýšily, můžete do vody přidat také citronovou šťávu, která pomůže troubu odmastit. To vše absolutně bez chemie ! Pokud během pečení kápne na dno trouby těsto nebo tuk, posypeme skvrnu solí a pečeme klidně dál. Po vychladnutí pak troubu pořádně vytřeme vlhkým hadříkem. Pyrolytické čištění je velmi účinné a šetrné. Existuje i ECO čištění , které trvá.


Jak na udržet lustry v čistotě. Každá hospodyňka někdy stála pře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...