pátek 21. dubna 2017

Persie náboženství

Perská říše primárně označuje starověkou Achaimenovskou říši (550–3př. n. l.). Na západě Írán sousedí s Irákem , na severozápadě s Tureckem, Arménií a Ázerbájdžán. Zoroastrismus (mazdaismus) Íránské náboženství nazýváme zoroastrismus (podle řeckého pojmenování proroka Zarathuštry, který žil zřejmě v 7. stol. př.n.l.) nebo mazdaismus (podle boha Ahura Mazdy).


Termín perská říše staří Peršané pro svůj stát nikdy nepoužívali. Předtím tam musela soupeřit o moc s Médií – panovníciKyaxarés (6– 5př.n.l.) a jeho syn Astyagés (5– 5př.n.l.) Byla to mocná říše.

Náboženství - polyteismus. Proti němu reformátor Zarathuštra, který propagoval uctívání boha dobra a světla - bůh Ahura Mazda (Pán Moudrost), který prý od počátku věků bojuje se zlým a ničivým duchem (Angra Mainju). Bude - li člověk podporovat dobro, zvítězí nad zlem. Nevyznávají tak konzervativní islám. Zpočátku byli velice silní Médové.


Turkmeni jsou převážně sunnité. Zoroastrismus či zarathuštrismus je íránské dualistické náboženství , jehož byl ve starověku zakladatelem prorok Zarathuštra (řecky Zoroaster).

Bývá nazýván také jako mazdaismus podle jména nejvyššího boha či pársismus podle názvu jeho vyznavačů v Indii (). Je zřejmé, že Médové a Peršané byli příbuznými národy pocházejícími ze starověkých árijských (indo-íránských) kmenů, a to by mohlo znamenat, že Peršané byli potomky Jafeta, pravděpodobně v linii Madaie, který je společným předkem Médů. Islám se na území Íránů začíná šířit okolo roku 6našeho letopočtu. Postupem času si získal pozici hlavního náboženství.


V tomto roce propukla Íránská revoluce vedená. Aby se stal skutečným pánem světa, musel jít ještě o něco dál. Když se na podzim roku 3př.


Alexandr Makedonský na trůn perského krále, stal se nejmocnějším a zároveň také nejbohatším mužem celého světa. Persepolis b)Sardy c)Ekbatan d)Théby. Jaké náboženství Peršané vyznávali?


Doroastrismus b)Zoroastrismus c)Hinduismus d)Buddhismus. Persie pro něj byla příliš malá. Jak se jmenoval hlavní (sluneční) bůh jejich náboženství ? Ne reformu, ale zrušení íránského politického systému.


Patnáct prominentů žádá referendum, ve kterém by obyvatelé Íránu pod dohledem OSN fakticky rozhodli o přechodu země k pluralitní demokracii. Jejich hlas teď téměř jistě zůstane oslyšen, signalizuje ale fakt, že stále více Íránců vyjadřuje hrubou nespokojenost nejen s jednotlivými politiky, ale se systémem.

Hedvábné stezky s 9oázami pro karavany. Tehdy získané poznatky později ovlivnily rozvoj evropské vědy v období renesance. Díky Avicennovi(Ibn Sína) se podařilo zachránit některá díla Aristotelova, jehož ideje pak hrály značnou roli v muslimském filozofickém myšlení. Nejbohatší z nich jsou díky ropě státy Arabského poloostrova. Islám, druhé nejrozšířenější náboženství na světě, které ovládlo naprostou většinu arabského světa, vznikl v 7. Patří spolu s křesťanstvím a judaismem k třem monoteistickým náboženstvím, vycházejícím ze Starého zákona.


Dobrým lidem v této zemi se podařilo se vybrat přes mil EUR na Maxíka s nemocí SMA! Budu rád za každý zájem a spolupráci. Kýros poráží Babylonskou říši.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...