pátek 15. května 2020

Tis sloupovitý

Jehlice jsou tmavě zelené, širší než u základního druhu a lesklé. Výborně svým vertikálním akcentem doplní jakoukoli kompozici. Teď několik poznámek o jedovatosti tisů.


Tis sloupovitý , taxus bac. První sloupovitý tis byl nalezen kolem.

Ideální jako solitéra, do úzkých stromořadí i pro. Inzerát Tis v okrese Brno-venkov, cena 150Kč, od Zahrádka na Sbazar. Taxus baccata Standishii je sloupovitý tis se žlutými jehlicemi a pomalým růstem. Nádherně kontrastuje s tmavými jehličnany. Svými lesklými jehlicemi je.


V zahradách se pěstuje především náš domácí druh tis červený. Větve rostou směrem vzhůru a keř má sloupovitý tvar. Vrby se na živý plot nehodí - jsou příliš rozložité, zabíraly by spoustu místa a stříháním se upravovat nedají.

Do podhůří se zase příliš nehodí bobkovišeň - pravděpodobně by stále namrzala. Až do úplné dospělosti bývá velmi subtilní a zřídkakdy přesáhne 1m na šířku. Tis prostřední je výsledek úspěšného křížení taxus baccata a taxus cuspidata. K jeho mnoha kultivarům patří i velmi oblíbený Hillii, což je menší keř, zprvu stěsnaně sloupovitý , později seshora lehce rozevřený. Roste pomalu a konečná výška je kolem 5m, čímž se hodí do zahrady jakékoli velikosti.


Tis (Taxus) pochází z doby před asi dvěma sty milióny let a jedinci se běžně dožívají tří set let. Tisy známe většinou jako bohatě větvené keře či menší stromy: do velikosti stromů přitom obvykle dorůstají semenáče, řízkovaní jedinci zůstávají keřovití. Fastigiata a taxus cuspidata. Stromy mají korunu rozložitou, kulovitou či kuželovitou. Kůra tisů je červenohnědá, šupinatá.


Nevyholují spodní větve jako běžné tisy. Pomaleji rostoucí, hustý, sloupovitý kultivar tisu, který se vyznačuje jasně žlutými mladými výhony. Snáší jakékoliv propustné půdy kromě kyselých.


Vlhkostní režim střední, stanoviště vyžaduje slunné až polostinné. Kontejnerované 2l kont. Růst je štíhlý, sloupovitý.

Sloupovitý druh tisu, který má krásné zabarvení jehlic. Podrobnosti o zboží 1Kč s DPH. Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu.


Tento strom má neobvyklý tvar koruny a výraznou strukturou, které jsou tlačeny proti kmenu malé tvarovanými větvemi. Poté, co ochutnal plody hruška sloupovitý , nikdy zapomenout na jejich sladkou medovou chuť a šťavnatost a aroma z nich neodpovídají žádné ovoce. Kultivar ´David´ má kompaktný, štíhly stĺpovitý tvar. Charakteristika: Tis prirodzene rastie takmer v celej Európe.


Ihličie je mäkké a ploché, mladé výhony sú jasno žlté.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...