středa 25. prosince 2019

Jak postavit slaměný dům

Na mail mi poslat fotky výkopu, informaci, jak to šlo kopat (lopatou, rýčem, krompáčem, lehce, těžce) a zda a jak je pozemek vlhký (na povrchu, v hloubce, po deštích, pořád), případně informaci o výšce hladiny podzemní vody. Našim cílem bylo postavit dům , který by moc nestál, postavili bychom si ho sami a neměl by drahý provoz. Tohle by chtěli asi všichni, ale málokdo je ochoten jít se svým komfortem bydlení dolů.


To totiž může udělat velice mnoho z cenou domu. Okna máme dvojskla z Baumaxxu. Daniel Grmela vystudoval stavební fakultu, nicméně po nástupu do praxe zjistil, že ho to táhne víc ke stavbám z přírodních materiálů.

Jak se staví slaměný dům ? Eva Zacharová, Marek Eineigel a jejich Natálka s Adámkem se rozhodli postavit si rodinný dům z přírodních – místních materiálů metodou nosné slámy. Vedení projektu se ujal Jakub Wihan, který dlouhodobě působil v Británii a tam tuto techniku rozvíjel. Placeného týdenního workshopu za slunného květnového týdne měli možnost se zúčastnit i další zájemci o. Na něčem se šetřit nevyplácí, na něčem však ušetřit můžete bez toho, abyste později litovali. Poradíme vám, jak postavit rodinný dům co nejrozumněji.


Na stavbu tohoto domu potřebujete spoustu hlíny, pytlů a pak už jen dostatek sil. Pro toho, kdo z rychlosti záběrů nepozná co se na stavbě děje: na základy se začnou skládat pytle s hlínou a jednotlivé vrstvy se udusají, aby horní plocha stěny byla stále rovná. Postupně se skládají další a další vrstvy pytlů.

V určité vrstvě se vloží rám dveří a oken, které. Neobvyklý kulatý slaměný dům s tyrkysovými okny prý každou chvíli láká zvědavé kolemjdoucí, kteří prosí o prohlídku. Markéta Davidová Rozlehlá zahrada je plná jabloní a ořechů, slyšet je jen potok a uprostřed té nádhery stojí kulatý domek ze slámy a hlíny. Začneme instalováním tepelné izolace na dům. Potom si odskočíme k přípravě základů pro schody hlavního vstupu do domu.


Opět se vrátíme k celé stavbě a ukážeme si, jak natáhnout venkovní omítku na dům a garáž. Opět odskočíme trochu vedle na instalování tepelné izolace na sokl domu a také k jeho omítnutí. Ještě připravíme konstrukci pro zastřešení.


Postavit tak slaměný dům úplně sám s omezenými financemi pro něho byla jak výzva, tak praktický experiment. Chtěl jsem zjistit, zda rodina se dvěma dětmi, téměř na dlažbě, je schopná se z toho dostat bez půjčky, vzpomíná. Viktor Karlík: „Na slaměný dům se řeší projektová dokumentace , jako. Povíme si, kde nakoupit jaký materiál a jak , kde a proč postavit slaměný domek, nízkoenergetický, pasivní nebo stěhovatelný dům … Práce se. Eko-Oscara v kategorii Kutil získal za svůj slaměný dům Lukáš Čejna z. Svépomocí totiž postavil ve.


První slaměné domy jsou staré jako lisování slámy do balíků a byly postaveny před cca 1lety v Nebrasce. Některé z prvních slaměných domů v USA dosud stojí a plní svoji funkci. Věděli jsme, že chceme stavět úsporný dům.


Původně jsme si představovali dřevostavbu, kterou by nám celou dodala firma.

Při výběru architekta jsme zjistili, že kamarádi si postavili dům , který se nám moc líbil. A když jsme zjistili, že má slaměnou izolaci. Ty se ovšem odvíjí od toho, jak moc jste zruční a jste schopní si slaměný dům postavit svépomocí. Klíčovým faktorem, který ovlivní konečnou cenu stavby, je i cena slámy. Ta se liší v závislosti na její „úrodě“.


Zmínit musíme i ekologický rozměr slaměných domů. Jejich konstrukce je ze dřeva, výplň ze slámy. U pozorňuje na problémy pořizování domu svépomocí. O dhaluje triky stavebních firem.


Shrnuje legislativní nástrahy. Knihu lze získat zdarma v Centru vzorových domů v Nehvizdech u Prahy. Rezervujte si čas návštěvy. Naučíte se, jak na hliněné omítky, i mnohem víc. Stavba domu je náročná činnost, ve které musíte prokázat organizační schopnosti a mít základní přehled o tom, co vše obnáší.


Z tohoto důvodu jsme napsali knihu, která Vás provede celým procesem, na jehož konci je hotový rodinný dům.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...