čtvrtek 25. července 2019

Rozpětí vazníků

Rozpětí vazníků 3m, světlá vzdálenost obvodových zdí, na nichž jsou vazníky uloženy, je 3m. Vazníky jsou lepené lamelové rozměrů 170×6mm. Poloměr zakřivení obloukových vazníků je. Vazník může být vyráběn v rozpětích přibl. Příhradové vazníky jsou vhodné do rozpětí až metrů.


Výroba a montáž – Výrobní linka na příhradové vazníky představuje nemalou investici do technologií.

Díky kvalitní a přesné halové výrobě je však montáž příhradových vazníků mnohem jednodušší a rychlejší. Problematickou se v některých případech. Vazníkové konstrukce jsou vhodné i pro střechy velkého rozpětí (výrobní haly, zemědělské stavby a podobně).


Návrhy dřevěných nosníku, kompletní výrobní dokumentaci i cenovou nabídku připravujeme v programu pro výpočty dřevěných příhradových vazníků TRUSS. Díky tomu vám můžeme garantovat optimální spotřebu řeziva a statický výpočet všech prvků. Cena vazníků se počítá pro každou zakázku zvlášť. Výsledná cena je ovlivněna zejména tvarem a rozměry vazníků , zatížení krytinou a podhledem, klimatickým.


Kromě střešních konstrukcí se vazníky využívají například i jako.

Ještě by mě zajímalo jaká se vám zdá normální cena vazníku na rozpětí zdí 9m. Nejlevnější sedlová střecha posts 31. Avšak stále je vhodné použití sbíjených vazníků pro menší rozpětí , a to zhruba do 12m.


Tyto vazníky se požívají, jako vynikající konstrukční prvek pro zastřešení rodinných domů, průmyslových objektů, skladových a sportovních hal, administrativních budov i zemědělských staveb. K výrobě vazníků se používá dřevo s obsahem vody maximálně (podle normy). Spojování řeziva styčníkovými deskami Gang-nail probíhá na speciálním lisu, kde nesmí mezi spojkou a dřevem zůstat mezera. Z vazníků můžete lehce vytvořit konstrukci pro střechu prakticky jakýchkoli tvarů a rozměrů. Fungují totiž jako stavebnice, kterou lze spojovat různými směry.


Cenu vazníkové konstrukce ovlivňuje spousta faktorů. Vzhledem ke svému rozpětí jsou také vazníky relativně lehké. Je to především tvar vazníku, jeho rozpětí a výška (resp. sklon), způsob zakončení u okapu, délka okapního přesahu, místo stavby (klimatické zatížení - sníh, vítr), zatížení stálé (zejména krytinou a podhledem) a osová vzdálenost vazníků.


Tvary vazníků jsou dle přání investora – například sedlový, pultový, obloukový, nůžkový či přímočarý. Dřevěné příhradové vazníky s kovovými deskami s prolisovanými trny se navrhují až na rozpětí m bez mezilehlé podpory. Dle druhu použité krytiny, sněhové a větrné oblasti navrhujeme sílu použitého materiálu a tvar vazníků. Proto jsou příhradové vazníky se styčníkovými deskami ideální právě pro různé konstrukce hal.


Pro výrobu dřevěných příhradových vazníků se využívá další strojní vybavení jako pily, lisovací jednotky, jak je patrné z videa výroby vazníků. Impregnace dřeva Následná impregnace dřevěných vazníků osvědčenými profesionálními prostředky zaručuje dlouhodobou ochranu nového dřeva proti dřevokaznému hmyzu, houbám a plísním.

Charakteristika příhradových vazníků. Uvedené uspořádání dává příznivější rozdělení momentů a malý průhyb vaznice i při velkém rozpětí a zatížení. Velkorozponové vazníky – rozpětí i metrů, žádná nutnost podpor – ano, i to umíme. Nejčastěji se použije na větší stavby jako jsou různé haly, zemědělská stavení, skladovací prostory, jízdárny apod. Projděte si naší fotogalerii, kde najdete příklady realizovaných staveb s použitím velkorozponových vazníků.


Nejoblíbenější technologií pro výrobu vazníků je použití styčníkových desek pro spojení jednotlivých přířezů. Styčníková deska je plech s prolisovanými trny, které fungují jako hřebíky. Tyto desky se do dřeva zalisují velkou silou několika tun, díky čemuž se spoj stává nerozebiratelným a téměř dokonale tuhým spojením.


Při rozpětí nad metrů je nutné krov podepírat sloupky a tak se trochu vytrácí smysl hambálkového krovu - podobá se totiž tomu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...