pátek 12. července 2019

Omietka z hliny

Jemná omietka sa väčšinou vyrába z hliny a piesku so zrnitosťou až mm. Niektoré druhy jemnej omietky obsahujú aj vlákna, ktoré zabraňujú tvorbe trhlín. Do prvej vrstvy možno zapracovať výstužnú mriežku. Povrch jemných omietok sa väčšinou filcuje.


Takto vytvorený povrch sa už nemusí ďalej. Hlinená omietka je zložená z hliny a štrku, prípadne piesku.

Niekedy sa do nej pridáva na drobno posekaná slama alebo piliny. Je však viacero možností z prírodných vecí, ktoré sa môžu do nej pridať. Pokiaľ sa omietka vyrába na stavbe z lokálneho materiálu, tak je postup pomerne jednoduchý, ale pracný.


Bežná hlinená omietka sa mieša z ílovitej hliny , piesku, vody a podľa vrstvy, ktorú práve nanášame a podľa hrúbky, pridávame vlákna z nasekanej slamy alebo konope. Podľa toho akú farebnosť a štruktúru chceme dosiahnuť, takú hlinu a piesok použijeme. Môžeme pridať mramorovú drť, prípadne šamotový prášok, alebo kvarz (biely kryštalický piesok). Omietka z hliny V súčasnosti máme k dispozícii veľa možností, ako a čím omietnuť vnútorné priestory našej domácnosti.


Stačí si len vybrať zo širokej ponuky najrôznejších materiálov i spracovateľských technológií.

Hlinené omietky a hlinené tehly nie sú len módnou. Pre lepší kontakt s podkladom môžeme zdrsniť ich povrch, naniesť na ne náter z riedkej hliny , prípadne prichytiť jutovinu alebo rohože z tŕstia. Tvarovanie a farebnosť hlinených omietok Keďže hlinená omietka ostáva po aplikácii dlho vlhká a tvárna, umožňuje otláčanie a vyrývanie rôznych štruktúr, upravenie povrchu špongiou, kefou či zdrsnenie rydlom. Stejně jako u hliněných omítek je předností hliněných podlah jejich příjemný vzhle příjemný dotek, případné jednodušší opravy a pocházejí z přírody!


Hodí se do všech prostor interiéru. Na rozdíl od dlažby a jiných podlahových krytin jsou beze spár. Ale nejsou tak trvrdé jako dlažba. Proto se doporučuje nábytek podlepit filcem.


Zejména ten, kterým se po. Stena z nabíjanej hliny s využitím farebných ílov a prírodných pigmentov. S kolegami remeselníkmi sme úspešne zrealizovali malý projekt nabíjanej hliny , ktorá má na juhu slovenska veľmi dlhú tradíciu.


Charakter hliny má však z finančného hľadiska aj nevýhody. Murovanie z nepálených tehál je z dôvodu ich malého rozmeru oveľa prácnejšie ako z ostatných moderných stavebných prvkov, čomu je priamo úmerná aj vyššia cena za prácu s nimi. Aj kvalifikovaných ľudí, ktorí majú skúsenosti s týmto materiálom, je zatiaľ pomerne málo, čo môže rovnako viesť k vyššej.


Zbytočné je porovnanie so sadrokartónom a sadrovou omietkou, pretože ich vlastnosti sa ani zďaleka nedajú porovnávať s vlastnosťami stien z hliny. Prof Gernot Minke FH Kassel se teto technologii upsal drive, nez v letech. Perave Francouzi se inspirovali v Kasselu k revivalu tradicni fracouzske hlinene.


Alebo naopak vás naučím ako si omietky spraviť z vlastnej hliny a svojpomocne.

Môžete sa to naučiť priamo u vás na stavbe alebo na kurzoch v ekocentre ArTUR. V takom prípade bude pre vás hlinená omietka určite lacnejšia než ktorákoľvek iná. Vašej stavby z našich, alebo z Vašich hlinených zdrojov (min. rok odstáta, premrznutá ílovitá hlina).


Po obhliadke Vám navrhneme optimálny variant riešenia Vašej realizácii vrátane dodávky materiálov. Ak disponujete vlastnými lokálnymi zdrojmi hliny , vieme Vám ju. Vyrábali sa totiž z hliny , ktorej vždy bol dostatok a na našom území sa používali až do konca devätnásteho storočia, kedy ich z trhu postupne začali vytláčať tehly pálené. Tu však musíme podotknúť, že stavby z pálených tehál prevládali na Slovensku v nížinných oblastiach (na severe prevažovali stavby z dreva), no na „dolniakoch“ sa nepálené tehly ako. Opadnuta omietka na stene z nepalenej hliny.


Fórum Fasáda a vonkajšia omietka. Zdravim, opadla mi cast omietky na dome z nepalenej hliny. Dat omietku pred zimou uz nestiham kedze uz su pomaly minusove. Je to omietka z kvalitnej hliny použitím prírodnej sadry.


Jej povrch sa môže aj stierkovať, má lepšie termické a akustické vlastnosti ako sadrová omietka. U nás je pomerne málo požívaná pre jej cenu, ale ak ju použijemem, určite oceníme jej kvality a naša spotreba na vykurovanie sa zníži. Veľmi dobre akumuluje teplo, ktoré dokáže vydávať, to znamená, že plochy. Robí sa z rovnakej hliny ako murivo, ale pridáva sa piesok, zvyčajne aj sekaná slama alebo rastlinné vlákna alebo zvieracie chlpy, môže sa pridať aj vápno v pomere 1:až 1:10. Môže mať rozlične upravený povrch, murárskou lyžicou alebo aj hladítkom – napr.


Nevimenim ani jedno tricko z merina ani za triciek z Coolmaxu. Ja tvrdim ze som si vymenil staru flisku za novu vyrobenu zo starych recyklovanych PET flias. Mam preto na teba prosbu. Podla vsetkeho bola omietka robena nanovo, ale objavili sme aj miesta, kde sa vyskytovala este aj stara hlinena omietka. Planujeme nechat steny poriadne preschnut a nasledne nahodit hlinene omietky.


Otazkou je, co pouzit ako zaklad. Rakosove pasy, alebo rabicove pletivo? Dokonca som na nete nasiel infomracie o izolacnych doskach z rakosia. Mate niekto skusenosti s tymto materialom?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...