Používá se v mnoha receptech a někdy též pro léčebné účely. Každopádně pokud je správně uskladníte, česnek vám vydrží čerstvý mnohem déle. Náš návod vám správné skladování ukáže. Dlouhodobé skladování česneku vyžaduje pořádné vysušení.
Jedině tak bude mít česnek výraznou chuť a aroma. Nejdříve najděte suché, stinné a dostatečně vzdušné místo podle svých možností (garáž, kůlna, veranda, sklep).
Ideální teplota pro skladování. Jestli ho chceme mít uložen na delší dobu, dáme do sklenice a prolijeme ho olejem. U skladování česneku je největším nepřítelem vlnovník česnekový , což je parazit způsobující takzvané vyšeptávání česneku.
Nižší vlhkost může vést k vysušení stroužků česneku a vyšší vlhkost pak k uhnívání a plísním. V neposlední řadě byste měli vědět i to, že světlo úspěšnému skladování vašeho česneku také nepřidá, proto využívejte tmavá místa. Uvádíme proto alespoň několik doporučení přímo od pěstitelky českého česneku , podle kterých by nám měl česnek vydržet nejméně do jara.
Základem správného uskladnění je suché prostředí. Přitom není nutné skladovat česnek ve vyloženě chladném prostředí.
Naopak, osvědčuje se teplota kolem °C, maximálně. Sucho – pro skladování česneku je nesmírně důležité, ideální. Teplota a vlhkost – ideální je teplota v. Mnoho lidí dělá chybu a skladují česnek v lednici, jemu se ale přitom nejlépe daří při teplotě okolo 15°C. Je několik variant uskladnění česneku.
Ten dobrý, s výraznou chutí? Skladování cibule a česneku. Pokud česnek, a samozřejmě také cibuli pěstujete, pak si pročtěte článek o skladování , aby vám tato zelenina vydržela bez úhony co nejdéle. Dovoluji si vám poradit super odzkoušený recept na uchování česneku až do další sklizně.
Asi tři týdny nechám viset česnek pod střechou. Ukládám pouzdra od vajec - desetikusových. Udělám do pouzdra deset děr a do každé díry zapíchnu hlavičku česneku. Mám je uložené v krabici v ložnici pod postelí.
Papírová pouzdra sají vlkost a česnek nádherně vydrží do. Jednotlivé palice pak vyskládáme do obalů od vajíček a poskládáme do větší bedýnky s otvory (například od ovoce), takto, na chladném místě, ve sklepě vydrží až do jara. Jednou za čas paličky přeskládáme a zkontrolujeme, zde některá nezačala hnít nebo plesnivět. Prostory pro skladování česneku musí být vzdušné, suché a chladné.
Tato teplota předchází napadení česneku roztoči a zabraňuje nadměrnému vysychání.
Dalším faktorem, který ovlivní životnost česneku , je teplota a vlhkost. Světlo úspěšnému skladování česneku neprospívá, proto využívejte tmavá místa. Lze využít staré punčochy, které lze zavěsit ke stropu, jednotlivé paličky česneku oddělit uzlem od sebe a postupně česnek odstřihávat. Taky se občas zhrozíte nad cenami česneku v obchodě, a říkáte si zda je opravdu český? Nejchladnější zónou pro skladování je mraznička.
Jednotlivé druhy potravin je vhodné uchovávat v oddělených zásuvkách, pro maso a ryby by měla být vyhrazena spodní zásuvka. SKLADOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY Zdroj: VŠCHT Praha, Ústav konzervace potravin a technologie masa.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.