úterý 25. září 2018

Jíška do polévky

Základní recept na jíšku do různých polévek. Rybí polévka s houbami. Nikdy nesmažit do ztmavnutí.


Jíška do polévky

V takovém případě je totiž jíška na vyhození – díky přepálenému omastku je tak hořká, že se stává nepoživatelnou. Pokud byste ji dali do jídla, celé ho znehodnotíte! Ať už jsou to polévky , omáčky nebo šťávy k masu, tam všude má jíška své místo. A jestli někdo tvrdí, že to jde i bez ní, nemá pravdu.


Dobře zahuštěná omáčka totiž dobře přilne k masu, ale vodová se vsákne do knedlíků a jídlo doslova zkazí. Přilévání tekutiny do jíšky se hodí především tam, kdy zahušťujete tekutinu bez dalších příměsí, tedy například vývar, scezený a tuku zbavený výpek z masa nebo mléko. Vezměte malý cedník, z části ho ponořte do polévky nebo do omáčky a lžící do něj postupně přidávejte jíšku.


Jíška do polévky

Tmavší žlutá jíška se může používat ba nejvýraznější polévky , jako je gulášová, nebo čočková, ale i na některé druhy mas se speciálními omáčkami, jako jsou pokrmy ze zvěřiny. Tomuto druhu jíšky se ale většinou vyhýbáme a používáme hlavně druhý stupeň osmahnutí. Chuť pokrmu dodáváme i kořením a dalšími doplňky, používáním tmavší jíšky.


Neexistuje univerzální jíška ! Zjednodušeně řečeno, jíšky se připravují pražením mouky na omastku. Druhy jíšek jsou ale různé, každá se hodí pro jiný druh pokrmu. Proto bychom si předem měli zjistit, jaký typ jíšky budeme do pokrmu potřebovat a na základě toho zvolit použitý omastek. Dnes s Terezkou předvádíme, jak děláme jíšky - jednu s olejem a druhou bez oleje. Video není sponzorované.


Tématické fráze: vaječné noky polévky knor knor recepty vaječne zavářky do polévek kmínová polévka s krupicí zeleninová polévka s jíškou polévka s vaječnými knedlíčky knor polévky recepty knor polévka s vaječnými noky kuchařka knor krupicová polévka s vaječným svítkem vaječné nočky cumlová polévka vajíčková jíška knor kuchařka zeleninové polévky s. Malý cedník se z části ponoří do tekutiny a postupně se přidává jíška. Ta se musí míchat, aby se oky cedníku promísila s tekutinou. I v tomto případě se vaří asi čtvrt hodiny. Cibuli můžeme, ale nemusíme použít. Poté přidáme hladkou mouku a osmažíme do hněda.


Jíška do bramborové polévky. Hotovou jíšku zchladíme vodou a nalijeme do. Podle toho, jakou jíšku potřebujeme, pak postupujeme dále. Připravit jíšku tak, aby byla skutečně dobrá, není žádná věda.


Potřebujete k tomu pouze dvě suroviny ve správném poměru a trochu trpělivosti. Mrkněte na video v úvodu článku, kde najdete přípravu té nejlepší jíšky krok za krokem. Vaječná jíška rozhodně neslouží k zahuštění.


Slouží jen a pouze jako velmi vtipná, velmi jedlá a velmi rychlá zavářka do polévky. Do jiného kastrolku si nastrouhejte mrkev a zároveň s posekanou petrželí za stálého míchání duste na másle. Poté podlejte trochou vody, povařte a přeceďte do polévky. Nakonec přidejte světlou jíšku z másla.


Když je dobře povařená, lze přidat i nudle a špetku pepře. Jíšku nebo zásmažku potom přišleháme do polévky. Pokud se to hodí, můžeme přidat najemno nasekanou cibulku a zpěnit ji.


Rozehřejeme si pánev s tukem. Není to však vhodné do všech typů polévek a omáček. Ve chvíli, kdy omastek pění, začínáme přidávat mouku a stále mícháme, aby nedošlo k připálení jíšky, nebo aby se nám neopražila.


Jíška do polévky

Prostě tohle se o té jíšce říká, a většina lidí to slepě opakuje, ale když si vezmete z kolika mouky - oleje se ta jíška do polévky dělá (já např. fakt loužičku oleje, na to zapráším tak cca max tou lžící mouky) a když to je dejme tomu na hrnec polévky z něhož sní každý tak max - naběračky, tak mi to přijde asi fakt jak jedno kousnutí do např. Jíšku připravujeme ze stejného množství tuku a hladké (polohrubé) mouky. Mouku sypeme až do rozehřátého tuku.


Podle stupně zabarvení upražené mouky rozeznáváme: jíšku světlou na bílé polévky a jíšku zlatavou (zapraženou) do ostatních polévek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...