pátek 9. února 2018

Jíška do bramboračky

Tématické fráze: bramboračka z čerstvých hub jíška do bramboračky bramboračka ze sušených hub bramboračka s čerstvých hub bramboračka bez hub jak dlouho vařit sušené houby domaci jiska bramboračka bez jíšky domácí tmavá jíška tmavá bramboračka braboracka jak dlouho macet susene houby domácí bramboračka bez hub. Bílou jíšku uplatníte ve světlých polévkách – například do bramboračky ,. Pokud doplníte bramboračku také houbami, vykouzlíte polévku s. Světlá jíška patří do světlých omáček, do bešamelu, do světlých a mléčných. Bramboračky mám tak přes litry, ale 100g mi přišlo hodně.

Houby namočíme do vody aspoň minut dopředu. Brambory nakrájíme na kostky, nastrouháme si kořenovou zeleninu na hrubém struhadle a cibuli nakrájíme na kolečka, dáme vařit do vody. Až je vše měkké, přidáme do polévky houby.


Na jíšku v pánvi zahřejeme olej, přisypeme mouku a za stálého míchání osmahneme dočervena. Další přísady do bramboračky mají spíše krajovou nebo rodinnou tradici. A jako doplněk jse výborné podle zdejšího receptu staročeské vdolky a káva z cikorky a čertvě umletého praženého žita (české původní karo a žitovka).

To pak provoní celou chalupu. Jakmile jsou brambory a zelenina měkké (je to otázka deseti, maximálně patnácti minut), vyjměte celer, cibuli i celou mrkev. Polévku podle chuti dosolte, opepřete, přidejte majoránku, prolisovaný česnek a nakonec do bramboračky přes vidličku rozklepněte vejce. Nechte ještě trošku povařit.


Na hlubší pánev nebo do hrnce dáme tuk, necháme ho rozehřát, přidáme určené množství mouky a teple stále vařečkou mícháme. Hotovu jíšku pak zaléváme studeným vývarem nebo studenou vodou a za stálého míchání či rozšlehávání provařujeme. Zeleninu očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, brambory na větší kostky.


Jíška by se měla vařit minut. Společně s houbami, bobkovým listem, pepřem, solí, novým kořením a vaříme do změknutí. Z másla a mouky usmažíme růžovou jíšku, kterou necháme vychladnout. Bobkový list a nové koření vyjmeme.


Nikdy nesmažit do ztmavnutí. V takovém případě je totiž jíška na vyhození – díky přepálenému omastku je tak hořká, že se stává nepoživatelnou. Na tmavší jíšku se tuk do světlehněda rozpálí (nejlépe v aluminiovém kastrolku nebo na nerezu) a pak teprve se přidá mouka.


Až zcela ztmavne, je dobré přidat (když jíška hnědne) trochu tlučeného cukru, aby dostala lepší barvu a dalším pražením nezhořkla.

Musí se však pilně míchat na mírném ohni, aby se cukr. Během provařování snižujeme. Podle mě vzniká jíška jen z tuku a mouky (popř.cibulky-cibulová jíška ) bez vody.


Také jsem dnes dělala bramboračku, jihočeskou - do té by mělo přijít nejméně ingrediencí. Pokud byste ji dali do jídla, celé ho znehodnotíte! V Temelíně u babičky se jí říkávalo čertovská: kořenová zelenina, větší brambory rozkrájené na větší kousky, kadeřavá kapusta, nakrájená na úhledné kousky (nebo růžičková kapusta), lze přidat i květák, kousek libečku, kmín, celý pepř (nebo mletý), sůl.


Když přidáváme zeleninu,už to není klasická bramboračka a když ještě houby,tak už to má taky jiný název-houbová polévka. Lenko, do klasické bramboračky patří hlavně jen brambory,čenek a majoránka nakonec. Takže si myslím,že ani tohle není vlastně bramboračka,ale zeleninová polévka.


Naproti tomu taková játrová polévka, kmínová, hrachová a gulášová polévka, musí mít jíšku tmavou. Příprava: Tuk rozehřejeme, zahustíme hladkou moukou a za stálého míchání. Jakmile se bramboračka začne vařit, tak se pustíme do přípravy hub.


Na pánvičce si rozpístíme máslo na kterém houby osmahneme. Nevím jaké máte zkušenosti vy,ale já kdybych nalila horkou vodu na horkou jíšku,tak mi tam stoprocentně vzniknou žmolky. Pak se to promíchá s omastkem, dá do trouby a mírně peče.


Musí se pojídati horké, protože když vystydne, zmodrá. Dost možná, že to bylo proto, že opět. Rybí polévka s houbami. Základní recept na jíšku do různých polévek.


Od maminky mám jedno pravidlo:buď studenou vodu nebo vývar do horké jíšky nebo studenou jíšku do horké vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...