čtvrtek 30. listopadu 2017

Jíška z mouky a vody

Záklechtce z mouky a vody se. Pak jíšku můžete zalít horkou vodou a míchat ji až do utvoření. Tradiční recept na osmaženou kašovitou mouku ale není. Sotva jsme si zvykli na bezproblémovou instantní jíšku , už se na.


Jednoduchá jíška z vody a mouky se používá často do omáček, v nichž je mléko nebo smetana.

Smícháme mouku s vodou nebo mlékem, pořádně rozkvedláme a za stálého míchání vlijeme do připravovaného pokrmu. Pokud se vám omáčka bude zdát řídká, musíte si do jíšky přidat více mouky. Hnědou a světlou připravujeme z tuku (oleje) a mouky, bledou a tmavou jíšku pak připravujeme z cibule a másla. Když ji nalijete do omáčky, nejen že naředíte její chuť a barvu, nejen že se mouka chuťově nepředvede v nejlepším světle, navíc hotové jídlo působí do žaludku jako klíh. Omáčky zahuštěné tímto způsobem nemají ani tu nejlepší možnou chuť, ani hustotu, ani dojem.


Má babička ji tak dělala. Jíška z polohrubé mouky – proč ne.

Ono se s ní lépe pracuje. Hrubší zrnitost znamená nutnost více ji rozvařit a sama o sobě o malinko méně zahustí ve srovnatelném množství. Jíšku připravujte z hladké mouky a tuku v poměru 1:1. Rozehřejte si v pánvi tuk a přidejte mouku. Tmavou jíšku je potřeba stále míchat, aby se nepřipálila.


Příprava světlé jíšky nezabere tolik času, ale i tady je potřeba trocha trpělivosti, aby se škrob z mouky dostatečně uvolnil. Jak založit klasický kvásek z mouky a vody. Začátek práce s klasickým kváskem z mouky a vody je to, co trvá nejdéle. Budete potřebovat nejméně pět dní na to, abyste si připravili dost silný kvásek, se kterým se dá pracovat a připravit z něj těsto na vše, co chcete upéct nebo usmažit. V takovém případě je totiž jíška na vyhození – díky přepálenému omastku je tak hořká, že se stává nepoživatelnou.


Pokud byste ji dali do jídla, celé ho znehodnotíte! Jíšku se zpravidla doporučuje vyrábět z mouky hladké pro dosažení co největší jemnosti omáček. Na jednu lžíci másla jednu lžíci mouky.


Postup: Rozpusťte (nesmí se rozpálit!) tuk a ve chvíli, kdy začne pěnit, nasypte do něj mouku a míchejte metličkou tak dlouho, až jíška přestane pěnit. No ty budeš asi kuchař k pohledání,ha ha ha. Komentář k receptu Hovězí kližka na česneku a.

Na 2-l polévky dáme vrchovaté polévkové lžíce mouky. V pánvi rozpustíme polévkové lžíce sádla a přidáme mouku, zamícháme. Pokud se tvoří hrudky nebo je jíška moc hustá, přidáme trochu sádla a necháme 1-minuty zpěnit.


Při tmavé jíšce ale musíte dávat velký pozor, abyste jídlo nezničili. Spálená jíška není nic, co byste chtěli konzumovat. Hořká hmota vše pokazí. Dávejte pozor a včas hrnek s jíškou dejte z ohně.


Další otázkou je, jak jíšku dostanete do pokrmu. Jsou dvě cesty: tekutina se dá do jíšky nebo jíška se dá do tekutiny. Z rozehřátého másla a mouky usmažíme sv.


Když je maso měkké a omáčka řídká,zahustíme troškou polohrubé mouky s vodou,. Co se týká mouky , tady je volba celkem jednoznačná – vždy používáme hladkou mouku , protože z polohrubé nebo hrubé by jíška nebyla. Na cibulku s paprikou naskládáme osolená kuřecí prsa, podlijeme trochou vody nebo vývaru a necháme asi minut dusit, aby maso pustilo šťávu. Mezitím uděláme světlou jíšku z másla a mouky.


Ty vyhazuji, ale kdo to má rá může je v omáčce rozmixovat. Trochu vody opatrně přidáme, pokud je těsto moc suché. Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...