čtvrtek 26. října 2017

Jak sušit dřevo aby neprasklo

Právě vám na zahradě složili dřevo z pily? Nejjednodušší a nejlevnější způsob je vysušit řezivo přirozenou cestou. Je rychlejší nejdřív soustružit a pak sušit , než naopak – a to i když výrobek. Tím praskáním dřeva se obvod kmene nezvětšuje, aby to ten drát držel, spíš.


Jen nevim co podniknout aby mi po dobu sušení nepraskly.

Další výsledky z webu rezbari. Archiv Pro výrobu čehokoliv. Když porazíte smrk, který má 6kg, po jeho vysušení zjistíte, že váží o polovinu méně.


Stromy totiž obsahují až vody, kterou před zpracováním musíme vysušit, aby se nám výrobek nezkroutil. Jak správně dřevo vysušit? Nejdéle by mělo schnout dřevo dubové, i déle než roky.


Ořech musí schnout až čtyři roky, ale na polena do krbu se nevyplatí, jde o velmi drahé dřevo.

Nejlepší palivové dřevo je naopak buk, má vysokou výhřevnost a odhořívá pomalu. Mohlo by vás zajímat: Sušení dřeva 1. Ahoj, proces sušení je naprosto individuální záležitost, a proto Ti konkrétní časy ani říct nemůžu. Záleží na tom, jak moc je dřevo čerstvé, jaká je vlhkost vzduchu, roční období, jak je předmět veliký. Lžičku můžeš mít vyschlou už za dní, kdežto misku třeba po několika týdnech. Nejprve uložíme spodní vrstvu, která by měla být minimálně centimetrů nad zemí.


Dřevo se totiž nesuší teplem, ale vzdušným prouděním. Spodní vrstvě je nutné věnovat zvýšenou pozornost, protože ponese váhu celé hráně. Proto by měla být vodorovná jak na délku, tak i na šířku. Soustruh a čerstvé (mokré) dřevo.


Tady trochu víc rozeberu mokré dřevo , jeho chování, vhodnost pro soustružení a podobně. Předem musím říct že z mokrého dřeva se soustružit samozřejmě dá, v historii to bylo obvyklejší než ze suchého. Jen musím mít na paměti že výrobek bude potom ještě chvíli pracovat než. Nechci být velký skeptik, ale raději se včas omluv a zakázku zruš, popraská to velmi a bude to neřešitelný problém. Takže jak ho skladovat, aby dobře proschlo?


A to znamená, že takové dřevo při spalování hodně kouří, produkuje spousty dehtu, je málo výhřevné a spoustu svojí energie využije na přeměnu ne na teplo, ale vody na páru.

Zdravím, je mi let a mým koníčkem je truhlarstvi, nebo cokoli se dřevem. Pokaceli jsme velký ořešák, prý je z nej krasne dřevo , nikdy jsem hezčí dřevo snad ještě neviděl, to jádro je úžasné, ta kresba dřeva no a nechal jsem si vyříznout velké kolo na malý stolek, potřeboval bych vědět, zdali by šlo nejak zabránit praskani, nebo aby to neprasklo , jestli to. Klíčem je předvrtat si oba díly. Pokud má vrut klasickou kuželovou hlavičku, je vhodné si otvor ještě zahloubit.


Mokré dřevo nehoří – žárem od předchozího paliva se vysuší – takže. Ke skladování nevybíráme dřevo napadené houbami, plísní, dřevo dlouhodobě podmáčené, trouchnivé,. Rychlé vysušení dřeva plastifikací. Ahoj, nevíte někdo, jak správně řezbáři suší větší kusy dřeva , aby.


Správné sušení dřeva na topení v domácích podmínkách by mělo ideálně probíhat tak, že dřevo nejprve vhodně zpracujeme, případně zakoupíme vhodně zpracované. Dříví by mělo být rozřezané a naštípané na polínka. Ta poté uskladníme a proložíme tak, aby okolo jednotlivých kusů mohl volně. Pro zatápění v krbech je vždy potřeba vyschlé dřevo.


Jedině pokud je dřevo suché, tak má ideální vlastnosti a vysokou výhřevnost. Pokud špalek nerozříznete, pukliny se jistě objeví a můlže jich být víc. Obě čelní strany rozpůlených špalků natřete jakoukoli barvou, aby se zpomalilo vysychání a tím praskání, které je v těch místech nejrychlejší.


Dřevo by mělo být pokácené v lednu, kdy má nejméně mízy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...