středa 10. května 2017

Fixní rovnátka v dospělosti

Specialista v ortodoncii, absolvent oboru stomatologie na 1. LF UK v Praze a postgraduálního tříletého studia ortodoncie na Stomatologické klinice VFN v Praze. Majitel privátní ortodontické ordinace MUDr. Je o rovnátkách v dospělosti a přála jsem si, abyste vy, kteří o rovnátkách v dospělosti uvažujete, se mnou prošli rovnátkové období od A do Z. Ondřej Suchý, ve které se specializuje zejména na ortodontickou léčbu dospělých.

Na rovnátka jsem už starý. Tedy, že v dospělosti je na rovnání zubů už pozdě a že nebudou rovnátka účinná. O tom, jaká rovnátka jsou pro vás nejlepší, rozhoduje spousta faktorů.


Současným standardem jsou fixní přístroje (zámečky a dráty), u dospělých jsou ale stále oblíbenější snímací foliové systémy (neviditelná rovnátka ). Jejich výhodou je digitální plánování léčby, estetika, lepší hygiena. Jeho bratr je o šest let mladší a má rovněž doposud všechny zuby. Měla jsem fixní rovnátka v cca letech, na obě čelisti.

První a velmi častou obavou je věk. Musela jsem si dát vytrhnout jeden zub, rovnátka jsem nosila tři týdny, tak rychle se mi zuby srovnaly, mezi horníma jedničkama jsem měla mezeru. Zámečky můžeme rozdělit na klasické kovové, estetické a samoligovací. A spodní se srovnaly tak, že není poznat, že mi zub chybí.


Fixní zezadu - neboli lingvální jsou rovnátka , která jsou zezadu vašich zubů. Jde o nejdražší typ rovnátek, protože práce ortodontisty je komplikovanější. Zároveň ubírají prostor v ústech a mohou mít větší vliv na výslovnost. Fixní aparáty (neboli pevná rovnátka , fixní rovnátka , zámečky či rovnátka napevno) jsou nejčastěji používaným aparátem v ortodontické léčbě.


Během aktivní fáze provádíme posuny zubů a zubních oblouků do plánovaného postavení. Nejčastěji k tomu používáme kovové zámečky. Oznamujeme, že ortodontická ordinace nadále funguje.


Ošetření budou pouze zdraví pacienti (osoby bez kontaktů s nakaženými či potenciálně nakaženými, osoby, na něž nebyla uvalena karanténa (pobyt v rizikových státech zasažených koronavirovou infekcí), osoby bez zjevných projevů respiračních onemocnění). A jaké máme v dospělosti možnosti? Ostatní typy jsou vhodné spíše jako udržovací po sundání rovnátek.


Fixní rovnátka opravdu pomáhají a zuby vám srovnají mnohem rychleji než jiné varianty rovnátek.

Nejsou estetické, zhoršují hygienu. Na druhé straně pevná rovnátka je způsob, jak navrátit přirozené rovné zuby, jenž jsou velice důležité pro krásný úsměv ale rovněž pro lepší situaci v ústech - přirozené zatěžování zubů, snadnější výsledná hygiena jenž by Vám měla hlavně v budoucnu pomoci uchovat si zuby po. A mohou vám pomoci ještě v dospělosti ? S fixními rovnátky to není jednoduché. Rovnátka – fixní , anebo sundavací?


V prosinci nebo v unoru mi je sundaj. Dalsi dva roky budu nosit spaci rovnatka a udrzovaci, ktere se upevni zevnitr chrupu a nejsou videt. Prvni pul rok jsem toho litovala i obrecela. Mezi nejběžnější druhy rovnátek patří rovnátka fixní a rovnátka sundavací (nebo také snímací).


Cena obyčejných kovových rovnátek může být řádově o desetitisíce nižší. Já jsem navštěvovala ortodontistu v Praze, měla jsem samoligovací keramická rovnátka na horní čelisti a samoligovací kovová na spodní čelisti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...