pátek 28. dubna 2017

Chameleon druhy

Pochází z horských oblastí východní. Při hledání potravy chameleon kouká každým okem zvlášť a teprve když chce na objekt vystřelit jazykem, zamíří na něj oběma očima. Zajímavá vlastnost oka je, že aniž by chameleon pohnul tělem, dokáže se na daný objekt dívat z několika různých. Samice pohlavně dospívají v šesti až sedmi měsících, samci o něco později. Chameleon a vitamíny Nejdůležitější je vápník , ten můžeme podávat tak, že hmyz před vhozením do terária v onom vitamínu jednoduše vyválíme.


Můžeme jej podávat prostřednictvím najemno - na prášek rozemletých vaječných skořápek, nebo jako naškrábanou sépiovou kost a tímto práškem posypat potravu. Není ovšem pravda, že je chameleon schopen vytvořit jakoukoliv barvu nebo vzor, jak se mnozí domnívají. Každý druh má k dispozici jen určitou barevnou paletu. Některé druhy se umí zbarvit jen do několika odstínů šedé, jiné jsou zase velmi pestré.


Chameleoni nejčastěji používají barvu hnědou, zelenou a černou. Chameleon mellerův patří mezi druhy , které se při adekvátní péči dožívají v zajetí velice vysokého věku (alespoň v chameleoním měřítku). Nepřekvapuje proto, že u špičkových chovatelů chameleonů jsou u tohoto fascinujícího afrického obra zaznamenány údaje o úhynu až ve věku - let. Nejmenší chameleon na světě se může procházet po špičce zápalky.


Chameleon druhy

Madagaskar stále skrývá neznámé druhy zvířat i rostlin. Před pár dny tam byl objeven nejmenší chameleon na světě. Chameleón jemenský (lat. Chamaeleo calyptratus) je druh veľkého chameleóna žijúceho v hornatých oblastiach Jemenu a Saudskej Arábie. Obýva vlhké a krovinaté a lesnaté miesta.


Na zemi sa vyskytuje 1známych druhov chameleónov rôznych tvarov, veľkostí a farieb. Len niekoľko druhov chameleónov je však vhodných na. Niektoré druhy môžu meniť farbu v prípade, že majú strach alebo pociťujú hnev, alebo si týmto spôsobom regulujú teplotu. Iné druhy menia sfarbenie, aby splynuli s prostredím a schovali sa pred predátormi.


Zmena farby je ovládaná nervovým systémom a hormónmi. Tieto podnety spúšťajú zmeny v usporiadaní a rozdelení melanínu a menia účinky pigmentov v jednotkách. Chameleon nádherný, Bradypodion damaranum, je malý jihoafrický druh chameleona.


V Úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin je tento druh zařazen do přílohy II. Má širokou tlamu a nezávisle na sobě pohyblivé oči, přilba lehce odstává od týla. Hřbetní hřeben je výrazný. Druhy chameleona Chameleon jemenský Řadí se mezi větší druhy chameleonů (samec dorůstá až cm) a je asi tím nejčastěji doma chovaným. Jak už jeho název napovídá, pochází z Jemenu (a Saudské Arábie), kde žije převážně v hornatých oblastech.


Je hodně žravý a na chameleoní zvyklosti i dost kontaktní. Chameleon pardálí v zajetí je dobře zvládnutelný a bez problémů se množí, nevýhodou je delší doba inkubace vajec. Dříve, než si chameleona přinesete domů, musíte zvážit několik věcí. Tak za prvé kolik vlastně chcete mít jedinců, zda to bude páreček a jestli chcete chovat pro potěšení, či se zabývat jejich rozmnožováním. Chameleon třírohý není tak pestře zbarvený jako některé jiné druhy chameleonů.


Chameleon africký konzumuje stejně jako ostatní chované druhy chameleonů běžně dostupný hmyz. U mláďat se totiž může stát, že neodhadnou velikost hmyzu, který chtějí pozřít a mohou se jím zadusit. Mláďata proto krmíme malými cvrčky a různými druhy hmyzu. Aktuálně i dříve chované druhy naleznete na stránce chov. Po dlouhém čekání se nám konečně začala líhnout další mláďata Ch.


Se začala líhnout mláďata Ch.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...