úterý 28. února 2017

Mekonium v plodové vodě

Aspirace plodové vody dochází při mekonia v plodové vodě. Nicméně fakt, že je v plodové vodě přítomno mekonium , pouze zvyšuje. Tam, kde to služby umožňují, se přítomnost mekonia během porodu považuje. Absence plodové vody v době protržení blan by mělo být také. Přítomnost mekonia v plodové vodě snižuje antibakteriální vlastnosti a tím zvyšuje riziko bakteriální infekce.


Mekonium navíc dráždí kůži a zvyšuje incidenci erythema toxicum.

Mekonium v plodové vodě Předpokládá se, že odchod mekonia naznačuje ohrožující stav plodu. Většina vědců svědčí o tom, že za přítomnosti mekonia v plodové vodě se zvyšuje frekvence hypoxie plodu, zvyšuje se perinatální úmrtnost a morbidita novorozenců. Smolka v plodové vodě může způsobit infekci během porodu, proto je nutné pečlivé sledování. V horším případě může být zakalená plodová.


Někdy se ale může stát, že je miminko v děloze ve stresu a jednoduše se do plodové vody pokaká. MKN-XV - TĚHOTENSTVÍ‚ POROD A ŠESTINEDĚLÍ O60-O- KOMPLIKACE PORODU O- Porod komplikovaný tísní plodu O68. Příčinou zkalené plodové vody je odchod mekonia – stolice plodu do plodové vody ještě v děložní dutině.


Zkalená plodová voda je také spojována s hypoxií plodu, ale většina novorozenců narozených v očekávaném termínu porodu je po řádném odsátí z nosu, úst a žaludku prakticky bez potíží.

Z ji tvoří voda a zbytek pak buňky amnia, močovina, bílkovina a glukóza. Složení se mění podle stádia těhotenství a vliv má také činnost močového a trávicího traktu dítěte. V plodové vodě se nachází i minerální látky, kreatinin, částečky odloupnuté kůže dítěte, mázek a chloupky. Abnormální frekvence srdečního tepu je mnohem lepší předpovědí tísně dítěte a současný výskyt abnormalit srdečního tepu a mekonia může poskytovat ještě lepším indikaci toho, že by miminko mohlo mít problémy.


Miminku v těle matky obvykle nefunguje střevní peristaltika (tedy činnost střevní stěny, která posouvá obsah střev). Proto smolka neodchází průběžně, ale až po narození. Pokud se smolka objeví v plodové vodě , nejčastěji to ukazuje, že miminko před porodem nemělo dostatek kyslíku. Nejvíce je jí ve druhém trimestru, kdy má navíc plod v děloze spoustu místa, takže v tomto období tu doslova metá kotrmelce. V době porodu je plodové vody asi 6mililitrů.


Pokud ale budete přenášet, bude jí stále méně a méně. Ani plodové vodě se nevyhýbají různé potíže. Patofyziologie přítom-nosti mekonia v plodové vodě je stále nedostatečně objasněna, mekonium je pod hormonálníma nervovým vlivem. Souhrnný článek je dále rozdělen do tří kapitol.


Po porodu odsáváme en-dotracheálně pouze novorozence těžce deprimo-Tabulka 1. Vybrané rizikové faktory Antepartální rizikové faktory Intrapartální rizikové faktory Diabetes matky Hypertenze v. Poté postupně rychlost narůstání množství plodové vody klesá a od 33. Po prasknutí plodových vaků dochází k odtoku plodové vody, tím se zvlhčují porodní cesty, což dítěti usnadňuje průchod porodními cestami. Za normálních okolností IGFBP-není ve vagíně přítomen.

Cíl studie: Cílem práce bylo zjistit změny hladin interleukinu (IL-6) v plodové vodě u pacientek s předčasným odtokem plodové vody (PPROM) s přítomností a bez přítomnosti mikrobiální invaze do amniální dutiny (MIAC), a také s přítomností či absencí histologické chorioamnionitidy (HCA). Typicky se z buněk v plodové vodě zjišťují chromozomální vady plodu, tedy například Downův, Edwardsův a Patauův syndrom. V tomto případě jsou výsledky stoprocentní.


Dále odběr odhalí i vady, které chromozomální defekt nemají, tedy kupříkladu rozštěp neurální trubice.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...