pondělí 5. prosince 2016

Druhy venkovních omítek

Při dokončování staveb přicházejí na řadu právě omítky. Jejich úkolem je ochránit zdivo, zlepšit jeho trvanlivost, vzhle vlastnosti. Laik rozlišuje dva základní druhy omítek , vnitřní a vnější, jejich účel je však shodný – kromě toho, že fungují jako designový prvek, vždy pokrývají stěny a zdi, zakrývají nerovnosti, vytvářejí hladký a rovný povrch. Když se v průběhu stavby domu dopracujete až k nanášení omítek a štuků na stěny a stropy interiéru a k. Vyrábějí se jak specializované silikátové omítky ( venkovní , vnitřní), tak univerzální (většinou určené pro na zdivo, beton apod.).


Zmíněné vlastnosti předurčují tento druh omítek zejména pro rekonstrukce.

Dnes se břizolit nanáší stříkáním tzv. Výběr je téměř nevyčerpatelný, k dispozici jsou omítky v nejrůznějších zrnitostech a. Při použití ve venkovních prostorách je nutné ji natřít. Všechny druhy omítek jsou dnes už osvědčené, finančně nenáročné, mají malý difuzní odpor, jsou prodyšné.


U každé vnější omítky určené ke konečné vnější úpravě fasády je uvedeno, na jaký podklad ji lze použít. Jakou fasádní omítku použít, jaký je mezi nimi rozdíl, jaké mají vlastnosti, do jaké míry se dají pastovité omítky probarvovat? Mezi jejich nevýhody patří nízká tepelně izolační schopnost, případné vzniky trhlinek, spár a nepravidelností, kterými se pod omítku dostane vlhkost.


Jako povrchovou úpravu tedy doporučuji pouze výše uvedené druhy omítek.

Jsou přesnější na rovinu a kvalitnější na pevnost než klasické. Osazujeme rohové výztuhy, které jsou zakryté omítkou a proto odolávají obití a odření. Kritická místa na zdivu, například přechod zdiva. Na výrobu omítek používáme různé druhy malty.


Maltu tvoří pojivo, plnivo, voda a různé přísady. Jako pojiva se nejčastěji používají vápno, sádra a cement. Plniva dodávají omítce plasticitu a umožňují ji zpracovat - patří sem například písky, kamenné moučky a pod.


Od velikosti zrn - frakce závisí i zrnitost omítky. Podle druhu použitého plniva se rozlišují omítky s drťí, s lehčeným plnivem a textilní omítky. Aplikují se na různé podklady - od dřeva přes zdivo až po beton. Význam omítek je zlepšení povrchu konstrukčních prvků a vytvoření vhodného základu pro aplikaci konečné povrchové úpravy stavby.


Náklady na kvalitní omítky představují až procent celkových nákladů stavby. Druhy vnitřních omítek a jejich opravy. Odstraňování poruch je nejen. Pokud se právě chystáte na omítky, můžete si je namíchat s trochou šikovnosti i sami. Použijte přesně zvolený poměr složek v omítkové směsi, kter.


Nejtradičnější formou omítky je omítka dvouvrstvá a její rozličné variace.

Tomuto způsobu omítání jsme věnovali celý jeden článek ZDE. Dalšími druhy omítek běžně používaných při stavbách rodinných. Postup pro zdění a omítání zdiva z HELUZ NATURE ENERGY s hliněnými maltami a omítkami (68KB). Omítky a fasády jsou důležitým prvkem pro celkový vzhled každé budovy.


Díky tomu, že je mnoho omítek jednobarevných, je po stránce estetické řada z nich ochuzená o pestrost. To vše se může změnit s nástupem moderních venkovních omítek , které svým vzhledem dovedou napodobit různé druhy přírodních materiálů. A není dobré je zaměňovat, protože složení venkovních omítek musí být takové, aby odolávalo vlivu povětrnostních podmínek. Troufáte-li si pustit se do opravy fasády vlastními silami, můžete se do značné míry spolehnout na to, že vám při výběru pomůže příslušné označení jednotlivých výrobků.


Totéž platí i pro omítky vnitřní. Souvrství omítek na srubové stavbě. Spodní tlustou vrstvu tvoří hliněná omazávka se slaměnou řezankou, jejíž přídržnost ke dřevu je zajištěna tzv. Na ní jsou uloženy dvě vrstvy hrubé hliněné omítky s plevami.


Okno je stavební otvor, který zajišťuje pro interiér denní světlo, chrání obyvatele před nepříznivými povětrnostními vlivy zvenčí a výrazně ovlivňuje celkový ráz domu. Jeho záporem však je, že může být kri. Je vhodná též jako povrchová úprava výše zmíněných venkovních tepelně izolačních kompozitních systémů KNAUF Marmorit Energie (ETICS), hlavně v jejich soklové části.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Zubní ordinace slavonice

Nabízíme profesionální služby v oblasti stomatologie, stomatochirurgie, implantologie a parodontologie. Vážení spoluobčané, rádi bychom Vá...